Restaurativna stomatologija i endodoncija

O restaurativnoj stomatologiji i endodonciji

Restauracija i endodoncija
Restauracija je vraćanje prvobitnog funkcionalnog, anatomskog i estetskog izgleda zuba. Do oštećenja zuba dolazi najčešće usled prisutnog karijesa, traume, tj. povrede zuba, zatim kao posledica nepravilnog načina pranja zuba ili trošenja zubne supstance usled škrgutanja zubima (bruksizam). Restauracije mogu biti protetske (krunice i endo krune) ili ispunima (plombama) od kompozita ili glasjonomer cementa. Nekada su ispuni bili amalgamski, tzv. crne plombe, ali zbog sadržaja žive, estetskih i drugih nedostataka polako izlaze iz upotrebe.
O tome na koji način ćemo restaurirati zub zavisi od količine, mesta i rasporeda preostale zubne supstance.
Ukoliko je karijes toliko napredovao, ili je trauma bila takva da je dovela i do upale ili izumiranja pulpnog tkiva, među pacijentima poznatog kao živac, tada se prvo sprovodi endodonstka terapija pa tek po njenom završetku se zub restaurira plombom ili protetskom nadoknadom. Uzrok oboljenja zubne pulpe, pored karijesa i traume, može da bude i infekcija iz parodontalnog džepa.
Endodonstka terapija podrazumeva da se pulpno tkivo u potpunosti izvadi iz prostora u kome se nalazi, a to su kanali korena zuba. Nakon toga se obrađuju i čiste zidovi korenskog kanala i ukoliko je potrebno postavljaju se medikamenti u cilju uklanjanja prisutnih mikroorganizama. Na kraju dolazi do punjenja, tj. opturacije tog prostora i zub se restaurira.

Zadovoljni pacijenti

“Preporučujem Dr Ivanu i Dr Mariju jer svoj posao rade odlično i odgovorno. Obe su veoma strpljive i ljubazne i zadovoljstvo je razgovarati sa njima. Uvek sam se plašila da odem kod zubara ali sada više ne osećam tako nešto zahvaljujući ordinaciji – INCISIVUS – . Moja topla preporuka”

“Svi u ordinaciji – INCISIVUS – su apsolutno ljupki i ljubazni. Veći deo života sam imala fobiju od zubara ali posle samo jedne posete, zapravo se radujem povratku”

Translate »
Call Now Button