Ortodoncija

(ortopedija vilica)

Ortodoncija

Ortopedija vilica
Ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi dijagnostikovanjem i terapijom nepravilnog zagrižaja, nepravilnog položaja zuba i vilica kod dece i odraslih.
Početak lečenja ortodontskih nepravilnosti je individualan, ali najčešće započinje u uzrastu oko 6. ili 7. godine života, u periodu kada niču prvi stalni zubi.
Terapija podrazumeva nošenje mobilnog ili fiksnog ortodontskog aparata. U zavisnosti od uzrasta pacijenta, zapravo od toga koji su zubi prisutni u ustima, da li i mlečni i stalni ili samo stalni, lekar određuje vrstu ortodontskog aparata
Mobilni aparati, poznati među pacijentima kao “dečije proteze”, nose se u periodu nicanja prvih stalnih zuba, pa do potpune smene mlečnih zuba stalnim, tj. u periodu mešovite denticije, kod pacijenata koji još rastu i razvijaju se.
Fiksni aparati, poznatiji kao “fiksne proteze”, koriste se u lečenju pacijenata sa stalnom denticijom koji imaju problem
  • isturene gornje vilice ili
  • izbačene donje vilice,
  • teskobu, odnosno nedostatak prostora u vilici koji je neophodan za pravilan smeštaj zuba,
  • višak prostora, tj. razmak između zuba,
  • prekobrojne zube kao npr. meziodens
  • ili im neki zubi nedostaju, takozvana hipodoncija
  • imaju rotirane, nagnute ili preklopljene zube…
    U zavisnosti od vrste materijala od koga su napravljeni, postoje fiksni aparati sa metalnim, estetskim, samoligirajućim i lingvalnim bravicama.
Pored navedenih aparata, u našoj ordinaciji, u terapiji koristimo i vodeći svetski Invisalign tretman providnim korektivnim folijama za ispravljanje zuba kod pacijenata sa stalnom, ali i sa mešovitom denticijom. Udobnije su za pacijente i manje bolne. Lako se stavljaju i skidaju kada je potrebno, npr. prilikom jela, nekog sportskog treninga..  Koriste se kod problema malih nepravilnosti, ali i složena pomeranja se mogu uspešno rešiti ovim folijama. Terapija kraće traje. Svoj novi osmeh možete videti za samo 6 meseci ili manje, a prve rezultate ćete videti već za nekoliko nedelja. Ređe su kontrole u odnosu na terapiju uobičajenim aparatima. Higijena se lakše održava

Zadovoljni pacijenti

“Preporučujem Dr Ivanu i Dr Mariju jer svoj posao rade odlično i odgovorno. Obe su veoma strpljive i ljubazne i zadovoljstvo je razgovarati sa njima. Uvek sam se plašila da odem kod zubara ali sada više ne osećam tako nešto zahvaljujući ordinaciji – INCISIVUS – . Moja topla preporuka”

“Svi u ordinaciji – INCISIVUS – su apsolutno ljupki i ljubazni. Veći deo života sam imala fobiju od zubara ali posle samo jedne posete, zapravo se radujem povratku”

Translate »
Call Now Button