Oralna hirurgija

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi hirurškim zahvatima u usnoj duplji.
Sve hirurške intervencije se izvode u lokalnoj anesteziji i bezbolne su. Izvode se na zubima, mekom tkivu usne duplje, viličnim kostima, sinusima..
Od intervencija su najčešće hirurško vađenje impaktiranih (neizniklih) zuba, poluimpaktiranih (delimično izniklih) zuba ili izniklih zuba koji se ne mogu klasično izvaditi.
 
Pored ovih intervencija, u hirurške spadaju i apikotomija, tj. resekcija korena zuba, kod koje se vrši uklanjanje vrha korena zajedno sa infekcijom na njemu. Ovaj vid terapije se primenjuje ukoliko je nemoguće izlečiti zub endodontski. 
Hirurške intervencije služe i kao priprema za protetsku rehabilitaciju pacijenata ukoliko je potrebno, kao što su nivelacija grebena ili uklanjanje koštanih izraslina (egzostoza).
 
Zahvat iz domena oralne hirurgije koji takođe spada u preprotetsku pripremu je i  resekcija frenuluma (frenektomija). Kod pacijenata kod kojih je frenulum visoko pripojen za desni, frenektomija služi i kao prevencija nastanka povlačenja desni i parodontopatije.
Ukoliko je parodontopatija prisutna i zahteva hirurško lečenje, u tu svrhu se izvodi režanj operacija.
Posle hirurških intervencija, oporavak je individualan. Iako je normalno i prirodno da se postoperativne komplikacije jave, one su uglavnom retke i blagog intenziteta. Potrebno je da pacijent sledi uputstva stomatologa o ponašanju nakon intervencija.

Zadovoljni pacijenti

“Preporučujem Dr Ivanu i Dr Mariju jer svoj posao rade odlično i odgovorno. Obe su veoma strpljive i ljubazne i zadovoljstvo je razgovarati sa njima. Uvek sam se plašila da odem kod zubara ali sada više ne osećam tako nešto zahvaljujući ordinaciji – INCISIVUS – . Moja topla preporuka”

“Svi u ordinaciji – INCISIVUS – su apsolutno ljupki i ljubazni. Veći deo života sam imala fobiju od zubara ali posle samo jedne posete, zapravo se radujem povratku”

Translate »
Call Now Button